Paduchele testos al prunului (Quadraspidiotus ostreaeformis )

Scris de: Seceleanu Cristian

La Paduchele  Testos al Prunului femelele au corpul piriform sau circular , de culoare galbena sau galben-portocalie  , cu pigidiul prevazut cu trei  perechi de lobi  si  trei grupe de palete si cu glande circumgenitale dispuse in 5 grupe ca in fotografie  intre lobii primari se afla 3 rudimente de palete intre lobii primari si secundari, 2 palete, dintre care cea dinspre exterior are marginea dintata iar intre lobii secun¬dari si tertiari se afla 2 palete, cea exterioara fiind dintata dupa cum se observa in poza . La Paduchele  Testos al Prunului lun¬gimea corpului variaza intre : 1,0—1,4 milimetri.

Scutul femelelor  este de culoare cenusiu-inchis , forma circulara , cu exuvia larvara castaniu –roscata , dispusa  excentric fata de centrui ca in foto . Diametrul scutului masoara intre  : 1,5—2  milimetri .

Masculii sunt galben deschis au aripi , au  scutelul de culoare neagra si cu scutul cenusiu-inchis si usor alungit . Lungimea corpului la  Paduchele  Testos al Prunului este intre  0,60—0,72 milimetri , iar lungimea  scutului este intre : 1,1—1,5 milimetri .

          Paduchele  Testos al Prunului depune oua de culoare galbena deschis in forma ovoidala, de mici dimensiuni ca  0,25 — 0,27 milimetri  , iar larvele de prima varsta sunt galbene sau galben-portocalii , subeliptice , mici de cu lungimea corpului de doar  0,22 — 0,25 milimetri.

Larvele de varsta  a doua ale Paduchelui  Testos al Prunului sunt de culoare galbena, apode , cordiforme, si masoara doar  0,70—0,76 milimetri in  lungime.

  Pe scoarta tulpinilor si ramurilor  pomilor infestati se pot  observa testele paduchilor, formand colonii , uneori cu o densitate numerica foarte mare iar  in locurile atacate, tesuturile pomului se brunifica, apoi se necrozeaza, iar ramurile se usuca in totalitate .

Paduchele  Testos al Prunului este raspandit in toata tara noastra . Este mai des intalnit  in zona  padurilor de foioase cum ar fi  fagul  si stejarul , si unde deasemenea  prunul  se cultiva pe suprafete intinse .

Ca si inmultire Paduchele  Testos al Prunului are o singura generatie pe an.

Acesta petrece iarna  pe scoarta ramurilor si a  tulpinilor  pomilor gazda in stadiul de larva de varsta a doua. Primavara devreme imediat ce porneste vegetatia, larvele  de paduche incep sa se hraneasca cu primii lastari si muguri tineri si plini de seva  o perioada de timp de timp de aproximativ 20 de zile, dupa care devin mature si  naparlesc a doua oara transformandu-se  in nimfe. In stadiul de nimfa care  are loc in ultima parte a lunii aprilie si dureaza  doar 5—6 zile, dupa care, spre sfarsitul lunii, incep sa apara femelele . La masculi , stadiul de nimfa dureaza  mai mult ca la femele cu cateva zile ,cam 8—10 zile, aparitia adultilor are loc panala inceputul lunii mai. Femelele apar deci cu cateva zile inaintea masculilor iar  imperecherea indivizilor are loc in prima jumatate a lunii mai si dureaza cam o saptamana . La sfarsitul lunii mai, dupa o perioada de hranire de aproximativ o luna , femelele paduchelui  devin adulte si incep sa depuna oua . Ouale sunt depuse sub scut, perioada de depunere  este cuprinsa  intre 40  si 45 de zile, care se intinde dea lungul lunilor iunie  si iulie. Incubatia  oualor dureaza doar de la 4 la 6 zile si are loc la sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie, din oua facandu-si aparitia  larvele de prima varsta. Imediat dupa aparitie, larvele migreaza si se fixeaza pe scoarta in zona ramurilor tinere cu coaja subtire si incep sa se hraneasca  sugand seva pomului . In timpul  hranirii, larvele de paduche  isi acopera intreg corpul cu o panza  de matase, care are culoarea alba in primele zile de la fixare si ajunge la un cenusiu si chiar mai inchis  dupa aproximativ  5 — 7 zile de la inceputul hranirii. Stadiul de larva primara dureaza de la inceputul lunii iunie si panala sfarsitul lunii iulie, adica in jur de 55  de zile, dupa care larvele naparlesc si se transforma in larve de varsta a doua. Acestea din urma se hranesc in jur de 45 de zile , adica pana cand timpul incepe  sa se raceasca binisor  apoi cand vine iarna se pregatesc de iernare in scoarta de pe crengile copacilor sau trunchiul acestora .Odata cu venirea primaverii  in prima parte a lunii aprilie se trezesc din hibernare si incep sa  se hraneasca cu frenezie cu seva din mugurii si lastari tineri .Aceasta etapa de hranire de primavara dureaza in jur de 18 chiar 25 de zile dupa care larvele de varsta a II a incep sa se transforma in nimfe, iar la  sfarsitul lunii aprilie, in femele .

Paduchele Testos al Prunului  ataca cu precadere  pomii si arbustii de ornament, avind insa preferinta pentru speciile de pomi de samburoase si in special pentru plantatiile de prun. Nu formeaza focare masive, ci se intalneste pe pomi izolati sau pe grupe de pomi, pe care formeaza colonii cu densitate numerica mare. Dintre soiuri , cele mai atacate se pare ca sunt to soiurile de pruni „Tuleu" si „d'Agen",aviz amatorilor care doresc infiintarea de livezi sau plantatii de prun din aceste doua soiuri.

Ca si la ceilalti daunatori cand paduchele se inmulteste in masa, pomii se opresc din  si incep sa se usuce, incepand cu ramurile din interiorul si de la varful coroinei.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU