Viespea merelor (Hoplocampa testudinea)

Scris de: Seceleanu Cristian

Viespea Merelor  are culoarea capului, toracele, antenele si picioarele galbene sau galben –roscat , mezonotul si metinotul brun –negricios , pantecul este de culoare neagra iar regiunea pleurala galbena . Lungimea corpului la aceste viespi ajunge sa masoare doar intre 6 sau 7 milimetri .

Viespea Merelor  depune oua de un alb –translucid , iar larvele ei au culoare  galbena  sau galben-roscat , cu capul si partea inferioara a pantecului  rosiatice .Larva are lungimea corpu¬lui cuprinsa intre  7 si 8 milimetri  .

Nimfele ce rezulta din aceste larve sunt deasemenea de culoare galbena . Lungimea lor fiind aproape similara cu lungimea viespilor adulte de 6- 7 milimetri .

  Pe fructele atacate de Viespea Merelor  , cand aceste fructe sunt tinere si pline de seva cam de marimea unei alune , sunt usor de observat orificiile de iesire ale larvelor .Deasemenea aceste locuri sunt marcate  de cantitatea mare de pete  adica  excremente si de ranile cauzate de muscatura larvelor asupra pulpei  fructelor . Larva merge direct la tinta si devoreaza semintele si pulpa centrala din vecinatatea  semintelor fructului  acesta fiind practic distrus aproape in totalitate .

Viespea Merelor  formeaza focare izolate si sporadice, mai ales in livezile de meri din zona silvostepei si padurilor  unde predomina fouioase ca  stejarul si fagul .

 Ca si mod de inmultire acesta viespe are o singura generatie pe an.

La fel ca surorile ei si ea hiberneaza in timpul iernii in stadiul de larva in coconi confectionati ca din matase, in solul din imediata vecinatate a pomilor fructiferi infestati la adancimi de 5 pana la 15 centimetri  feriti de frigul si vitregiile anotimpului rece . In luna martie imediat ce temperatura mediului ambiant creste suficient iar pomii pleaca in vegetatie inmugurind si scotand boboci , larvele se transforma in nimfe din care in luna aprilie, cand merii imbobocesc, apar adultii de Viespea Merelor  

Imediat dupa aparitia adultilor acesti incep sa se hraneasca cu cu nectarul florilor de mar si dupa doar o saptaman , viespile se imperecheaza si incepe depunerea oualor  in tubul caliciului florilor de mar . O singura femela de Viespea Merelor  poate depune in cursul perioadei ovipozitare panala 70 de  oua. Dupa o perioada de incubatie de variabila intre una sau doua saptamani in functie de conditiile climaterice locale  , cand petalele florilor de mar  sunt aproape scu¬turate, apar primele larve de viespe , care patrund in fructele tinere si fragede pline de seva care abia au fost formate , unde incep frenetic sa se hranesca cu semintele si pulpa fructelor timp de 20 pana la 30 de zile.

Catre sfarsitul lunii mai, larvele ajung la deplina  lor dezvoltare  si parasind fructul secatuit si distrus coboara pe sol in vecinatatea pomului si  patrunde la o adancime de 5 pana la 15 centimetri , unde isi con¬fectioneaza coconi de matase in care hiberneaza pe toata perioada iernii iar la venirea  primaverii oadata cu cresterea temperaturii  se transforma in nimfe  ca mai apoi  iar in luna  aprilie sa devina un adult de Viespea Merelor . 

Ciclul intreg de dezvoltare dureaza intre 30 si  45 de zile.

Viespea merelor produce pagube mari soiurilor  de mar „Wagner" si Frumusetea Romei" care sunt cele mai atacate.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU