Viespea neagra a agriselor (Macrophia ribis )

Scris de: Seceleanu Cristian

Viespea neagra a agriselor dupa cum ii spune si numele are culoarea neagra  cu aripile subtiri si membranoase fiind aproape transparente si cu antenele si picioarele de un galben deschis .Ca dimensiuni ale corpului este destul de mica si anume intre 10 –12 milimetri lungime .

Femela face oua de culoare alb transparenta din ca ies larvele de viespe de culoare verde  sau verde deschis mai mult spre galven avand niste spini mici  de culoare neagra pe spate insirati pe toate segmenetele corpului . Stigmele si ochii sunt de culoare neagra  ira lungimea clorpului larvelor de viespe poate atinge in lungime cam 9 – 11 milimetri .

Din larve ies nimfele de viespe care deasemene ca si ouale au coloarea verde si verde deschis cu nuante de galben avand ochisori negri. Nimfa atinge in lungime aceleasi dimensiunu ca si larvele adica intre 9 – 11 milimetri. Larvele confectioneaza un cocon tesut din fire de matase avand culoarea cafenie .

  Viespea neagra a agriselor ataca planta de agris distrugand-o  complet astfel incat din planta nu raman decat brengi fructe si codita funzelor adica petiolul .

Viespea neagra  este raspandita la noi in tara in special in zonele de silvostepei si a padurilor in care cresc arborii de stejar si fag.

Ca si inmultire viespea are doua generatii pe an  si anume generatia a I a ce se dezvolta  din luna mai pana in luna iunie si generatia a II a ce se dezvolta  din luna iulie pana in luna mai a anului urmator .

La generatia de primavara adica ,a I a ,viespiile din generatia de vara adica a II a  apar tarziu in primavara cand timpul se incalzeste in luna mai. Dupa aparitia lor incepe imediat perioada de  imperechere  si depunere a oualor. Femela de viespe neagra depune ouale in niste saculeti confectionati din frunze si pe care femelele de viespe le taie cu ajutorul terebrei  in epiderma frunzelor. Perioada ovipozitara la viespea neagra se intinde pe o durata de 20 – 22 de zile .Dupa depunere in conditii normale de temperatura incepe incubatia care dureaza cam 10 – 12 zile dupa care din oua is larvele . Imeiat ce au iesit din oua larvele incep sa se hraneasca distrugand complet limbul frun-zelor . In acest stadiu de larva viespea neagra ramane intre 24- 28 de zile . In iunie ajunge la maturitate si coboara de pe frunzele distruse la baza plantelor si patrunde in sol unde isi tes coconi de matase in care are loc procesul de transformare in nimfe. Stadiul de nimfa este de numai 14 – 20 de zile astfel incat la jumatatea a doua a lunii iunie incep sa apara noii adulti.

Generatia de vara adica a II a incepe la aparitia adultilor din prima gene¬ratie care incep imediat sa se imperecheze si sa depun oua ca de obicei in saculeti taiati de femele in epiderma frunzelor tinere de pe varful ramurilor. Aceste oua incubeaza in 7 – 8 zile si apar larvele .In acest sezon stadiul de larva este mai scurt ca la cealalata generatie si tine numai 18 – 22 de zile.

Dupa prima naparlire in luna august  larvele coboara de pe plante si la fel ca suratele din prima generatie  patrund in sol la o adancimi mici de 4 – 5 centimetri  unde isi tes coconii de matase care sunt  acoperiti cu particule de pamant si in care stau protejate de gerul iernii pana  primavara in luna aprilie cand la cresterea temperaturilor aerului se transforma in nimfa, iar mai tarziu in luna mai in adulti.

Viespea este daunatoare in plantatiile de agris unde larvele ataca frunzele distrugand complet plantele .

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU