Viespea perelor (Hoplocampa brevis )

Scris de: Seceleanu Cristian

Viespea Perelor  are corpul si antenele de culoare brun –galbena iar  picioarele de culoare , galbena , mezonotul si pantecul sunt de culoare neagra . Lungimea corpului la Viespea Perelor  : este de 5 sau 6 milimetri . Depune oua de culoare alb usor translucide , iar larvele de viespe sunt galben deschis cu cate o pata frontala cafenie . Lungimea corpului larvei de Viespea Perelor   variaza intre 7- 8 milimetri  iar nimfele ce succed larvele au culoare galbena fiind protejate de coconi de matase .

  Cand pomii de par sunt in floare, in sepalele florilor  se pot observa  ouale , ce au forma bombata de culoare caramiziu- ruginie . Imediat dupa caderea petalelor frustelor de par cand perele mici au doar marimea unei alune sunt atacate .Infestarea nu poate trece neobservata de catre cineva care este atent asupra acestui fapt deoarece fructele tinere prezinta  orificii de intrare a larvelor de viespe .

Viespea Perelor  este raspandita indeosebi in livezile si plantatiile de  peri din zona silvostepei si a padurilor de stejar. Ca si rata de inmultire are o singura generatie pe an . Viespile adulte apar din nimfa atunci cand pomii de par sunt imbobociti si imediat incep si depun ouale in sepalele florilor .  Larva  patrund imediat  in receptacul si distrug pulpa fructelor abia formate , sapand  o galerie circulara sub locul de insertie al staminelor florii de par , apoi patrunde in fructe  si distruge semintele fructului si pulpa . In stadiul de completa  dezvoltare larva paraseste pomul  si  pa¬trunde in sol la o adincime de 5 la 15 centimetri , unde isi confectioneaza gogoasa  adica un cocon de matase.In acest cocon isi petrece in stare de hibernare toata iarna si primavara imediat dupa cresterea temperaturii se transforma in nimfa si apoi, in adult de Viespea Perelor  .

Dintre soiurile de peri, soiul „Cure" pare a fi prefereatul acestui daunator .

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU