Parsul (Eliomys quercinus)

Scris de: Seceleanu Cristian

TAGURI

Parsul este un rozator cu o talie relativ mare avand lungimea corpului cuprinsa intre 125 – 140 milimetri  iar marimea craniului ajunge la 35 – 38 de milimetri . Blana parsului este de culoare cafenie iar pe partile laterale ale corpului avand  niste dungi de culoare neagra  care se continua pana dupa urechi  unde formeaza o pata neagra  mare.

Coada o are stufoasa si este acoperita la varf cu peri lungi de culoare alba . Suprafata de mestecare a dintilor molarilor este indoita si prezinta 4 creste dispuse perpendicular iar la maxilarul superior  primul dinte este ceva mai mic decat al doilea.

  Prefera fructele nucifere care sunt atacate si  gaurite pentru ale consuma miezul dar si merele, prunele, perele  care sunt mancate partial in adancimea pulpei  .

In tara noastra este raspandit mai mult in zona padurilor de foioase ca stejar si fag iar  frecventa lui scade in zona silvostepei  si in  stepa  unde se intalneste de obicei in padurile razlete si in livezile din apropierea padurilor.

Parsul fiind un animal timid este  activ indeosebi odata cu lasarea serii si pe timpul noptii .

Isi formeaza cuibul in scorburile copacilor  dar ocazional poate stationa si in podurile locuintelor din paduri sau din apropierea padurilor.

Se inmulteste o singura data pe an cand femela de pars da nastere la 3 sau 4  pui.

Parsul este unul din animalele care hiberneaza pe timpul iernii  iar primavara odata cu cresterea temperaturilor se trezeste si isi reia  activitate asemeni ursului .

 Parsul se enumera printre rozatoa¬rele daunatoare pomilor din livezile situate in preajma padurilor. Hranindu-se cu  fructe si cu seminte  de la esentele silvice si de la pomii fructiferi , in special de la cei din categoria nuciferelor cum sunt :  jir, ghinda, castane , alune, nuci, dar si din speciile de samantoase ca : mere, pere . Atacul asupra fructelor se produce atat in perioada de coacere  cat si atunci cand fructele sunt inca  verzi.

La fructele nucifere consuma doar miezu  iar la drupe pulpa . In urma atacului el atrage in livada si alti daunatori care vin sa se hraneasca de pe urma activitatii parsului ca  viespiile sau  pasari .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU