Soarecele de camp (Microtus arvalis laevis)

Scris de: Seceleanu Cristian

Este raspandit in toata tara noastra  fiind foarte frecvent in regiunile de campie si coline acolo unde cultura cerealelor ocupa suprafete mari  cat si in regiunile de dealuri si submontane, unde pomii sunt cele mai importante culturi.Soarecele de camp are corpul mic si scurt de culoare cenusiu cu tenta caramizie pe spate si avand pantecele cenusiu-deschis aproape alb.Coada este paroasa si scurta de numai 3 – 4 centimetri lungime .Ca marime a corpului soarecele de camp nu are decat 10 – 12 centimetri in lungime .

  Isi face aparitia odata cu venirea primaverii cand in jurul galeriilor in care isi au vizuina se pot observa  plante roase in forma de gramezi .De regula isi stabileste locul  in pepiniere de pomi unde puietii pomilor  au  scoarta si partial lemnul roase  pana la 15  cm inaltime deasupra solului sau pe marginea tarlalelor unde se cultiva cereale .Incepand  din luna august se pot vedea musuroaie de pamant sau cum sunt numite in popor misune,  cu orificii de jur im¬prejur iar sub stratul subtire de pamant al musuroiului se poate observa o cantitate destul de insemnata de provizii de hrana  stranse de aceste mici vietati pentru iarna .

Este raspandit in toata tara noastra  fiind foarte frecvent in regiunile de campie si coline acolo unde cultura cerealelor ocupa suprafete mari  cat si in regiunile de dealuri si submontane, unde pomii sunt cele mai importante culturi.

Sunt animale foarte vivace si vioaie vioi, alearga repede si au mirosul si auzul foarte dezvoltate.

Din primavara si pana in toamna o singura  femela de soarece de camp poate sa nasca de 6 – 7  ori daca are hrana si conditii optime ,adica practic in fiecare luna .

La o singura fatare o femela de soarece  naste intre 5 – 8 pui pe care ai creste in cuiburi facute in pamant, la 35 – 45 de centimetri adancime. Puii de soarece de camp devin adulti pana in toamna si daca conditiile de hrana si clima sunt favorabile pot la randul lor sa faca deja un rand de pui pana la venirea iernii.Calculata matematic  rata de inmultire a soarecilor este foarte mare.

Cuibul soarecelui este format dintr-o camera spatioasa care este captusita cu iarburi si radacini moi ,frunzele de cereale adunate din preajma  . Galeriile sapate de soarecele de camp formeaza un sistem care este format din  culcus  cu orificiu separat de iesire la suprafata iar  din culcus pleaca o galerie ca un hol principal care impreuna celelalter galerii comunica cu exteriorul, si care alcatuiesc reteaua de galerii de acces, iar acestea converg catre misuna, care are de jur imprejur mai multe galerii de iesire astfel incat soarecii sunt foarte greu de surprins de vreun inamic

In misuna  soarecii depoziteaza seminte ,spice ,boabe, spice de grau, orz, secara  si cu care se se hranesc pe toata perioada de iarna.

Uneori  soarecii fac misunele la suprafata pe pamant si le acopera  cu un strat de pamant subtire .

Soarecii de camp prefera culturile de lucerna si trifoi ,razoarele ogoarelor, lizierele intelenite terenurile necultivate din vecinatatea livezilor sau culturilor ,livezile de pomi si chiar culturile de dughie si cereale. Soarecii consuma cu mare placere boabe de cereale, seminte, morcovi, sfecla, cartofi, lucerna, trifoi, scoarta si radacini de pomi tineri.

Un singur soarece consuma intr-un an aproximativ intre 10 kilograme de boabe de cereale si tot atatea kilograme de vegetale . Cand e iarna mai grea  si soarecii isi termina proviziile, ei se orienteaza catre locuinte unde ataca capitele de fan , ham¬barele cu cereale si se hranesc distrugand furajele si cerealele depozitate de gospodari pentru animalele din ograda .

Iarna pe frig puternic daca pamantul ingheata la adancimi mari soarecii intra intr-o stare de hibernare asemeni ursilor

Soarecele de camp se enumera printre cei mai mari daunatori din categoria rozatoarelor , atat pentru  culturile de camp cat si pentru cele de gradina si livezi.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU