Sturzul viilor (Turdus musicus musicus)

Scris de: Seceleanu Cristian

Sturzul viilor este o pasare simpatica la care masculul seaman foarte bine cu femelele avand ambii  spatele cafeniu –verzui  iar pe gusa si pintece sunt de culoare alba  cu pete cafenii verzui  asezate longitudinal . Sturzul viilor are o linie de culoare  galbena-deschis ce trece peste ochi si o dunga galbena-inchis  ce porneste de la baza ciocului si intinde pe sub obraji catre ceafa . Penele sturzului de pe partea interna a aripilor sunt ruganii-roscate. Atinge in marime dimensiuni cuprinse intre 20 – 21 de centimetri la corp iar aripa atinge 10 – 12 centimetri.Coad struzului este mai scurta de numai 7 – 8 centimetri.

Sturzul viilor isi construieste cuibul in coroana copacilor  din crengute si rada¬cini impletite si captusit cu frunze moi si muschi .

Este o pasare migratoare si este comestibila. In tara noas¬tra este oaspete numai vara. Soseste primavara in martie si pleaca toamna tarziu, in octombrie-noiembrie. Are un cintec melodios, fluie¬rat, variat, iute si pe ton inalt.

Se inmulteste o singura data pe an in luna aprilie-mai. Femela de struz depune oua de culoare alba patate cu punctulete mici negre in numar de 5 – 6 bucati pe care le cloceste si din care apar puii .Ouale au perioada de incubatie de numai 2 saptamani .

Puii sunt hraniti de parinti in cuib 2 saptamani, dupa care

zboara supravegheati de parinti.

Sturzul viilor se hraneste cu tot felul de insecte si numai  toamna cu boabele strugurilor, producand uneori pagube destul de insemnate cand se aduna  in stoluri inaintea plecarii catre tarile calde .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU