Gandacul de colorado (Leptinotarsa decemlineata)

Scris de: Seceleanu Cristian

Gandacul de Colorado este un daunator de carantina si a fost semnalat la noi in tara in anii 1950 se pare ca este originar din SUA si a fost introdus in europa  odata cu importurile de cartofi si produce pagube mari culturilor de cartof.

Gandacul de Colorado este de forma usor ovala si culoare galbena sau galben roscata avand un corp bombat .Pe cap are o pata galbena drept pe frunte iar antenele sunt negre si compuse din 11 articole. Pronotul este de culoare galben-roscat cu niste pete negre dintre care pata mediana are forma literei U. Picioarele gandacului sunt roscat caramizii cu tarsele negre.Are elitre galbene cu cate 5 linii  longitudi¬nale de culoare neagra iar sutura si bordurile elitrelor sunt tivite cu negru .Corpul gandacului masoara cam 10 – 11 milimetri in lungime .

Femela depune oua de forma usor alungita si culoare portocalie avand 1,-1,2 milimetri lungime din care ies larvele de culoare portocaliu aprins avand capul negru si cu pantecul ingrosat la partea poste¬rioara. Pe pronot au o pata asezata transversal de culoare neagra  iar pe par¬tile laterale ale pantecului au  cate 2 pete pe fiecare segment al coprului ce masoara 10 -14 milimetri .

Din larva rezulta nimfa de culoare galben portocalie sau uneori roscate ce are lungimea corpu¬lui de aproximativ 11-14 milimetri .

Distruge planta de cartof mancand frunzele partial sau in intregime, neramanand decat nervurile groase si lujerii .

Gandacul de Colorado este prezent in toata tara noastra si in conditiile meteorologice de la noi poate avea 2 generatii pe an : generatia de primavara din mai pana in iulie si generatia de vara din luna iulie pana in luna mai a anului urmator .

Generatia de primavara ia nastere din adultii generatiei  de vara ramasi peste iarna din vara precedenta ,ce  ierneaza in sol la 30-40 de centimetri adancime. La venirea primaverii in mai cand temperatura solului urca la 10° C apar adultii ce se hranesc doar 5-6  zile apoi se imperecheaza si depun ouale . Ouale sunt depuse de regula pe dosul frunzelor in grupuri mari de 40-50 de oua .Pe intreaga perioada ovipozitara o singura femela de gandac de Colorado poate depune peste 900-1000 de oua care incubeaza in 12-14 zile si apar larvele.Acestea incep imediat sa se hraneasca cu frunzele de cartof.In acest stadiu de larva ramane 30-35 de zile timp in care naparleste de trei ori. Dupa ultima naparlire, larvele ajung la maturitate  si patrund in pamant la 10-15 centimetri adancime unde isi construiesc casute nimfale din pamant in care se transforma in nimfe. Stadiul de nimfa dureaza 10-12 zile dupa care pe la sfarsitul lunii iunie apar adultii care ies la suprafata in luna iulie,intreg ciclul biologic dureaza 45-55  de zile.

Generatia de vara ia nastere din adultii generatiei de primavara care ies la suprafata si incep sa se hraneasca 5-6  zile  apoi se imperecheaza si depun ouale .

Ouale sunt depuse de regula pe dosul frunzelor in grupuri mari de 40-50 de oua .Pe intreaga perioada ovipozitara o singura femela de gandac de Colorado din generatia de vara depune mai putine oua aproximativ jumatatea decat cea din primavara 400-450 de oua  care incubeaza in schimb mai repede in doar 5-6 functie de temperature de afara ,vara fiind mai cald .Acestea incep imediat sa se hraneasca cu frunzele de cartof.In acest stadiu de larva ramane 24-28 de zile, perioada in care au loc 3 naparliri. Dupa ultima naparlire larvele patrund in sol la 12-15 centimetri adancime de obicei in jurul tufelor de cartof unde dupa ce isi construiesc casute nimfale de pamant si se transforma in nimfe.

Stadiul de nimfa dureaza doar 8 – 9 zile la aceasta generatie  dupa care catre sfarsitul lunii august apar noii adulti care ierneaza in pamant la 35-45 centimetri adancime , intreg ciclul evolutiv al gandacului din acesta generatie de vara este de 40-45 de zile.

In anii cu toamne lungi si cu hrana in cantitati suficiente, gandacii pot avea  in regiunile Crisana, Banat si Campia Dunarii daca vremea permite chiar si o aIIIa generatie .

Gandacul  si larvele sale distrug in primul rand cartoful cultivat si apoi alte specii de plante solanacee cultivate ca :rosii, vinete, tutun si plante salbatice ca  : ciumafaia, cartof salbatic .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU