Gandacul testos al sfeclei (Cassida nebuiosa)

Scris de: Seceleanu Cristian

Gandacul testos al sfeclei este prezent in zonele unde sfecla se cultiva la scara larga .

Adultii de gandac testos sunt de culoare neagra avand pronotul de culoare galben deschis spre caramiziu ,bine  dezvoltat astfel inca ii acopera capul. Elitrele sunt de asemenea de culoare galben-caramiziu si au niste puncte negre asezate in mod neregulat. Femela are picioare de culoare galbeninchis cu coxele de culoare neagra iar masculii sunt brun cafenii inchis cu coxele negre si femurul si tibiile picioarelor anterioare cu pete negre. Lungimea corpului la gandacul testos este de 6–8 milimetri lungime .

Larva de gandac testos este de culoare verde deschis avand pe  marginile corpului 16 perechi de spini grosi la baza , ascutiti si ramificati . Ultimul segment al corpului are doi cerci lungi . Lungimea corpului la larva este de 6 – 8 milimetri.

Nimfa are de asemenea pe marginile corpului niste spini ramificati  iar ultimul segment abdominal este prevazut cu cerci.

Ataca frunzele de sfecla ferestruind-o iar epiderma inferi¬oara si parenchimul sunt mancate neramanand decat epiderma supe¬rioara care cand se usuca capata culoarea alba si apoi se rupe capatand aspect ferestruit . Cand infestarea este puternica limbul frunzelor este complet mancat, pana la scheletare.

Gandacul sfeclei este prezent in tara noastra in zonele in care cultura sfeclei se face la scara larga si in conditiile din tara noastra poate avea doua generatii pe an: generatia de primavara din mai in iunie si generatia de vara din iulie in aprilie a anului urmator .

Generatia de primavara ia nastere din femelele  generatiei de vara trecuta care depun ouale pe fata sau pe dosul frunzelor de sfecla sau de loboda de regula la inceputul lunii mai  dupa 4—5 zile de la imperechere. Ouale sunt depuse in siruri de cate 7 – 8 bucati  fiind acoperite cu o secretie mucilaginoasa ca o foita. O femela depune pana la 75-85 de grupuri de oua, adica in total pe perioada ovipozitara intre 300-450 de oua .

Dupa numai 10 – 12 zile de incubatie din oua ies larvele care incep si se hranesc cu epiderma inferioara si parenchimul frunzelor vreo 22-28 de zile ,timp in care naparlesc de patru ori. Dupa ultima naparlire larvele ajung la maturitate si se retrag pe dosul frunzelor unde se transforma in nimfa. In acest stadiu nimfa ramane 12-15 zile dupa care catre sfar¬situl lunii iunie apar adultii. Acestia se hranesc timp de 14- 15  zile de la aparitie dupa care se imperecheaza.

La generatia de vara adultii generatiei de primavara la numai 3 – 4  zile de la imperechere depun oua pe frunzele de sfecla din care in iulie dupa 9 – 10  zile de incubatie apar larvele.

La fel stadiul de larva dureaza 22- 28 de zile si apoi cel de nimfa de 14-18 zile. Pe la  sfarsitul lunii august-inceputul lunii septembrie apar adultii din generatia a doua  ce ierneaza in stratul de frunze cazut pe pamant sau in gunoaie  iar primavara urmatoare  in aprilie la incalzirea vremii  ies din locurile de iernare si cauta  loboda salbatica si culturile de sfecla.

Gandacul testos este unul din cei mai mari  daunatori ai sfeclei. Prefera sfecla de zahar fata de cea furajera .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU