Gargarita albastra a verzei (Baris chlorizins)

Scris de: Seceleanu Cristian

Gargarita albastra a verzei este prezenta in toata tara noastra si se intalneste cu precadere in marile bazine legumicole din zona silvostepei si a padurilor de foioase.

Adultii de gargarita albastra sunt de culoare neagra cu reflexe metalice de culoare  albastru-verzui  si au  rostrul lung si curbat.Capul si toracele sunt de culoare albastru verde tot cu reflexe metalice si au presarate pee le puncte mici  si dispuse regulat. Are pe picioare in zona tibiilor cate un spin curbat iar elitrele au striatiii distinct si  punctate .Gargarita albastra masoara la maturitate intre 4-5 milimetri in lungime.

Larvele de gargarita albastra sunt de culoare alb galben deschis avand capul de culoare brun-cafenie si curbat, sunt apode iar in lungime pot ajunge la 5,5-6,5 milimetri .

Din larve ies nimfele care sunt tot de culoare galben deschis cu spini pe protorace si pe cap c eating in lungime tot 5- 6 milimetri .

Sub atacul gargaritei albastre plantele de varza infestate se opresc din dezvoltare si se ingalbenesc si apoi se vestejesc si pier. In tulpinile lor  larvele in procesul de hranire sapa galerii neregulate incepand de la colet si pana la locul de insertie a frunzelor si uneori chiar in petiolul frunzelor .

Gargarita albastra a verzei este prezenta in toate bazinele legumicole din tara noastra din zona silvostepei si pana in zona  padurilor de foioase avand  o singura generatie pe an.

Ierneaza numai in stadiul de adult si is fac aparitia primavara la incalzirea vremii  la sfarsitul lunii aprilie cand temperatura medie zilnica creste peste 10°C.

Dupa aparitie timp de 14-18 zile gargarita se hraneste cu tesuturile verzi ale frunzelor sau tulpinilor semincerilor de varza, conopida si gulie, apoi se imperecheaza sip e la mijlocul lunii mai femela depune oua. Perioada ovipozitara dureaza 14- 21 de zile iar ouale sunt depuse in niste orificii pe care femelele le sapa  cu rostrul in tulpinile de plante infestate in regiunea coletului si chiar in petiolul frunzelor de la baza plantei .

Ouale incubeaza in 9-11 zile si in luna iunie ies  larvele care rod galerii neregulate in tulpini si in petiolul frunzelor unde se hranesc cu tesuturi fragede. Sub atacul lor plantele palesc si  se ingalbenesc. In acest stadiu  larva ramane 45-55 de zile iar in luna august dupa ultima naparlire larvele ajung la maturitate si  inceteaza hranirea si isi fac loje nimfale in zona atacata a tulpinilor unde se transforma in nimfe. Pe la  jumatatea lunii august dupa o perioada de nimfoza de 10-12  zile apar adultii de gargarita albastra .

Acestia se hranesc cu tesuturile fragede ale frun¬zelor si tulpinilor  iar toamna in lunile septembrie-octombrie dupa o perioada de hranire de aproximativ 1 luna  ei se retrag in locuri ferrite sub bulgari de pamant  in gunoaie sau in stratul de frunze cazut pe sol unde ierneaza iar primavara catre sfarsitul lunii aprilie inceputul lunii mai  garga¬ritele ies din locurile de iernare si ciclul se reia de la capat asa cum a fost descries mai sus

Gargarita albastra a verzei produce pa¬gube la varza de consum, conopida si gulie si in special la semincerii de varza si conopida.

In anii de invazie, caracterizati prin ierni usoare si primaveri calde si secetoaseinvazia este de multe ori fatala culturilor .

Dintre soiurile de varza, varza alba este cea mai atacata pe cand varza creata si rosie  mai putin .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU