Paduchele negru al prunului (Sphaerolecinium prunastri)

Scris de: Seceleanu Cristian

Paduchele negru al prunului este foarte pagubos deoarece ataca si infesteaza o serie de pomi fructiferi ca : prunul, piersicul si ciresul .

Femela de paduche negru are un corp hemispheric  globules de culoare  castaniu in¬chis spre negru . Corpul este lat ajungand in latime la 3- 4 milimetri. Are antene compuse din  7 articole avand lungime de 0,2-0,3 milimetri  .Are spinii stigmali egali intre ei iar derma dorsala are glande lacifere sic ea anterioara are glande ceriere dispuse submarginal .

Masculii de paduche negru al prunului au culoare caramiziu roscata sau visaniu inchis iar antenele si picioarele de culoare  roz sau galben usor roscat.

Antenele au fiecare cate  10 articole si lungimea este cuprinsa intre 0,7- 1 milimetru iar corpul de 1,2-1,4 milimetri.La masculi scutul are culoarea alb cu o singura taietura asezata transversal.

Larvele de de paduche negru ,cele de prima varsta sunt de culoare roscat-caramiziu avand forma eliptica si antene cu 6 articole. Ele au lungimea corpului de numai 0,4-0,5 milimetri.

Pot fi observati usor in pomii infestati fixate pe tulpini si pe ramurile atacate aglomerari de teste de  femele  si larve fixate si care se hranesc sugand seva pomului.

Paduchele negru al prunului este present  in toata tara noastra incepand din zona stepei si pana in zona fagului mai putin zona pa¬durilor de brad.

El are o singura generatie pe an si ierneaza numai in stadiul de larva de varsta a doua. 

Acestea la venirea primaverii in  aprilie  odata cu pornirea vegetatiei  larvele incep sa se hraneasca sugand seva pomilor  iar catre sfarsitul lunii aprilie incep si se diferentiaza in cele doua sexe devenind female si masculi pentru ca apoi sa treaca la stadiul de nimfa in care raman 7  zile,

Indata dupa aparitie incepe  imperecherea ce tine cam o saptaman si dupa imperechere femelele continua sa se hraneasca  inca o perioada de 30 zile pentru ca apoi la inceputul lunii iunie sa inceapa depunerea oualor . O singura fe¬mela de paduche negru poate depune sub corp intr-o singura perioada ovipozitara sute de oua . Paduchele este ovovivipar adica embrionii fiind complet dezvoltati in interiorul oualor la depunere astfel incat dupa numai 1 ora  de la depunere, embrionii rup invelisul oualor si ies afara ca larve de prima varsta.

Larvele de prima varsta se fixeaza pe scoarta ramurilor imediat unde se hranesc sugand seva timp de 75-95 de zile. 

Ajunse in toamna in luna septembrie  larvele de prima varsta naparlesc si se transforma in larve de varsta a doua. Larvele de varsta a doua raman fixate pe scoarta ramurilor si tulpinilor unde ierneaza iar la venirea primaverii si incalzirea temperaturii ciclul se reia de la inceput.

Paduchele ataca speciile de prun dar mai ales prunul de ornament si mirobolanul  adica corcodusul  pe care paduchele formeaza colonii mai ales pe ramu¬rile groase .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU