Paduchele testos al stejarului (Eulecinium rufulum)

Scris de: Seceleanu Cristian

Paduchele testos al stejarului este raspandit in toata tara noastra si binenteles in special in care predomina padurile de stejar.Femela de paduche testos are corpul de forma globuloasa si culoare castanie castaniu  cu antene compuse din cate 7 articole si cu o protuberanta pe spate care este decalata posterior . Pe partile din spate catre extremitatea dorsal are niste rugozitati. Paduchele testos al stejarului are lungimea corpului de numai 4- 5 milimetri.

Femela depune oua de culoare alba si forma ovoidala de dimensiuni cuprinse intre 0,3-0,4 milimetri din care ies larvele de prima varsta de culoare galben deschis cu forma eliptica ce masoara doar 0,3-0,4 milimetri  lungimea .

Larvele de varsta a doua sunt de culoare castanie cu antene compuse din cate 6 articole  iar a corpul de numai 0,1 milimetri lungime.

Daunatorul se poate observa usor pe ramurile infestate unde se vad testele paduchilor fixate de scoarta  iar pe dosul frunzelor se vad larvele de paduche.

Paduchele este raspandit aproape in toata tara noastra si are o singura generatie pe an ,traieste in special in zona padurilor de stejar si cand infestarea este puternica tesuturile se necrozeaza si in cele din urma se usuca.

Paduchele ierneaza numai in stadiul de larva de varsta a doua pe scoarta ramurilor iar primavera la cresterea temperaturilor  larvele urca pe ramurile subtiri pe care se fixeaza si se hranesc sugand seva. Dupa aproape o luna de hranire  larvele na¬parlesc si se transforma in female mature  care in prima jumatate a lunii mai incep sa depuna oua.

Perioada ovipozitara tine aproximativ o luna timp in care o singura femela de paduche testos depune sub corpul sau  intre 100- 250 de oua . Dupa jumatatea  lunii mai dupa o perioada de incubatie de 30-35 de zile ies larvele care se fixeaza pe dosul frunzelor unde se hranesc sugand seva pana toamna cand naparlesc si se transforma in larve secundare in care stadiu raman si ierneaza ca la venirea primaverii si cresterea temperaturilor sa se reia ciclul prezentat mai sus.

Paduchele testos al stejarului este pagubitor in padurile de stejar. El ataca speciile inrudite cum sunt stejarul, gorunul, garnita, ste¬jarul american si mai putin  se intalneste pe jugastru, castan, paltin, prun, nuc .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU