Paduchele testos al tuei (Parthenolecinium fletcheri)

Scris de: Seceleanu Cristian

Paduchele testos al tuiei traieste izolat petufele de tuia occidentala (Thuya occidentalis) fara insa sa produca pagube inseminate .Femela de paduche are forma globuloasa si culoare cafeniu deschis spre galben si  la maturitate devine castanie. Pe marginile corpului are spini numiti  spinii stigmali si fiind inegali si dintre care  spinul median este mai lung decat cei laterali.

Derma ventrala este prevazuta cu glande ceriere si  tubulare iar pe spate cu glande lacipare si ceriere. Ca dimensiune masoara cam 0,3-0,4 milimetri lungime. Femela depune oua de forma ovala si culoare alb usor translucide si acoperite cu o secretie ceroasa de culoare alba,ouale sund destul de mici avand 0,2-0,3 milimetri.

Din oua ies larve de prima varsta care au culoarea galbena deschis aproape alb cu forma eliptica si cu niste antene compuse din cate 6 articole. Larvele de varsta intai au corpul lung de numai 0,2-0,3 milimetri .

Larvele de varsta a doua sunt tot eliptice avand culoare castaniu roscata iar camarime sunt un pic mai mari masurand intre 0,8-1 milimetru .

Paduchele poate fi observant usor pe arbustii de tuia fixat la ramificatiile subtiri de tuia sau pe frunze unde sunt vizibile testele paduchelui unele  isolate ori  in colonii .

In tara noastra paduchele este raspandit pe gardurile vii de tuia sau pe arbustii izolati de tuia din parcuri si gradini de ornament.

Paduchele are o singura generatie pe an si se  inmulteste in mod partenogenetic , astfel pa¬duchele ierneaza numai in stadiul de larva de varsta a doua pe frunzele de tuia iar  primavera  in luna aprilie  larvele se trezesc si incep sa se hranessca  timp de 14-21 de zile timp in care isi schimba si culoarea devenind castaniu deschis spre galben .Inspre sfarsitul lunii aprilie ele na¬parlesc si se transforma in female . Femelele tinere se hranesc aproximativ 20-22 de zile si apoi incep depunerea oualor. O singura femela poate depune cateva sute de oua  in intreaga perioada ovipozitara de 2 saptamani. Stadiul de femela dureaza o luna jumatate iar ouale incubi in 14-20 de zile deci in lunii iunie, apar larvele de prima varsta. Imediat dupa aparitie larvele se fixeaza pe frunzele de tuia unde se hranesc cu sucul tesuturilor verzi timp de aproape 4 luni si in luna septembrie naparlesc si se transforma in larve de varsta a doua . Larvele de varsta a doua se hranesc tot timpul toamnei  ierneaza si primavera urmatoare dupa o noua perioada de hranire de 14-21 de zile, se transforma in femele iar ciclul se reia de la capat .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU