Paduchele testos al ulmului (Lepidosaphes ulmi)

Scris de: Seceleanu Cristian

Paduchele testos al ulmului contrar numelui sau este polifag si ataca si pomii fructiferi impreuna cu nu¬meroase specii de arbusti lemnosi  de ornament. Femela de paduche testos este piriform de culoare alba si cu un pigidiu de culoare galbena . Pi¬gidiul are 2 lobi primari si 2 lobi  secundari iar intre lobii primari se afla 2 spini cericigeni si intre lobii primari si secundari 2 spini cerici¬geni,in spatele lobilor secundari se afla alte 3 perechi de spini .Paduchele are lungimea corpului cuprinsa intre 1,4-1,7 milimetri. Scutul este de culoare castanie spre negru usor  alungit  in forma de virgula  de unde ii vine si numele si masoara in lungime cam 2,2-2,8 milimetri.

Ouale de paduche sunt de culoare alba si au forma ovala fiind extrem de mici avand 0,25-0,30 milimetri .

Larvele primare sunt eliptice  si de culoare galbena la fel de mici 0,2-0,3 milimetri lungime .

Se pot observa foarte usor pe ramurile si tulpinile pomilor si arbustilor de ornament infestati avand testele in forma de virgula .

Paduchele virgule al ulmului are 2 generatii pe an,una din aprilie in iunie si una din iunie in aprilie a anului urmator .

Prima generatie ,cea de primavara se dezvolta in lunile aprilie si iunie. Paduchele ierneaza numai  in stadiul de ou. Larvele ce apar la inceputul lunii mai, se fixeaza pe scoarta ramurilor si dupa numai 14-15  zile de hranire naparlesc si se transforma in larve secundare. Acestea dupa numai 18-24 de zile  de hranire se transforma in female care dup ace se hranesc 2-3 saptamani  depun oua.

A doua generatie cea de vara se dezvolta in lunile iunie-aprilie si ier¬neaza in stadiul de ou depus de femele in lunile, august-septembrie. Femela de paduche virgule depune intre 60-100 de oua intr-o singura perioada ovipozitara.

In cazuri de infestari  puternice plantele atacate se usuca incepand de la varf catre baza.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU