Viespea neagra a prunelor (Hoplocampa fulvicornis )

Scris de: Seceleanu Cristian

Viespea Neagra a Prunelor se mai numeste si Viespea Fierastrau a Prunelor, 

                       La guepe a scie du prunier, Schwarze Pflaumen-Sagewespe.

Viespea Neagra a Prunelor este de culoare  neagra lucioase si are  picioarele galbene.Antenele sunt brun cafenii  .Ca dimensiuni ale corpului ,acestea variaza intre 4  si 5 milimetri .

Depune oua de culoare alba usor translucide, iar larvele de viespe sunt de culoare  alb –galbene  avand  capul castaniu-roscat  si emana un miros intepator caracteristic plosnitelor . Lungimea corpului lavelor de Viespea Neagra a Prunelor este de numai   6 la 8 milimetri  . Culoarea nimfei  este galbena aceasta avand un cocon de forma ovala .

  Pe sepalele florilor infestate pot fi observate niste  pete mici, bombate, de culoare ruginiu-roscate  sub  care se afla ouale de viespe . Acestea ataca fructele inca din acest stadiu astfel incat dupa caderea petalelor si dupa faza de legare pe  fructele mici ale pomului infestat si  mai ales pe jumatatea neacoperita de sepale sunt vizibile niste puncte negre care nu sunt decat gaurile prin care larvele de viespe au patruns in fruct .

Odata intrate in fruct larvele mananca samburele si pulpa din centrul acestuia si construiesc si o galerie de iesire .

In luna mai , pe sol sub coroana pomilor de prun infestati cred ca fiecare dintre noi a putut observa inca din copilarie o multime de prune cazute si cu cate un orificiu prin care larvele au iesit odata ajunse la maturitate  .

Viespea Neagra a Prunelor este raspandita in toata tara noastra , incepand din zona de stepa  panain zona mai inalta cum ar fi cea a  bradului. 

Viespea Neagra a Prunelor are o singura generatie pe an.

Aceasta ierneaza in stare de hibernare ca si  larva  invelita  in coconi de matase si  acoperiti cu  particule de pamant .  Primavara devreme  in luna martie imediat dupa cresterea temperaturii  aceste   larve din coconi  se transforma in nimfe,  iar in luna aprilie,  cand imbobocesc pomii  ,  apar primii adulti  . Dupa o perioada de numai o saptaman  de hranire cu nectarul pomilor infloriti   viespile se imperecheaza si incep sa depuna  ouale . Acestea sunt  depuse in caliciul florilor imediat sub  epiderma, in niste saculeti  pe care femelele il  taie cu ovipozitorul  . O singura femela de Viespea Neagra a Prunelor  poate  depune panala 50 oua.

Dar atentie ,viespea femela nu depune pe o singura floare decat  1 maxim 2 oua si numai in caz de infestare puternica mai multe .Aproape toate sunt depuse in foliolele caliciului . Dupa depunere ouale sunt in perioada de incubatie ce poate dura de la o saptaman pana la 15 zile functie de conditiile climatice .Iar cand aproximativ 75 %  din florile pomului  s-au scuturat, incep sa apara larvele ce  patrund imediat  in fructele mici si fragede pline de suc  abia legate  de obicei pe la varful fructelor  sau laterala acestora  . Odata ajunse in  interiorul fructe¬lor , larvele incep sa se hranesc cu samburele  si cu pulpa din centrul fructului . In stadiul de larva care tine aproximativ  o luna de zile aceste larve  trec prin 5 etape de crestere le putem numi varste  si pot migra in 3— 5 fructe , migrand de la una la alta pana la maturitate  . Catre sfarsitul lunii mai, larvele ajung la completa lor dezvoltare si coboara de pe pomi in solul de la baza acestora  la o adancime intre 10 si  20 centimetri  , unde isi confectioneaza coconi de matase, in care isi petrec restul de vara se mai spune ca larvele „vareaza”  si apoi incep hibernarea pe tot timpul iernii.Odata cu venirea primaverii aceste larve se transforma in nimfe , iar cand pomii  imbobocesc, se transforma in adulti de viespe .

Dupa ce se transforma in adult viespea are o durata a  perioadei preovipozitare, de incubatie si larvara variind intre 35 si 40 de zile in zona silvostepei si 45—50 zile in zonele mai inalte cum ar fi zona de crestere a  fagului. Timpul cald si cu precipitatii in limite normale  favorizeaza dezvoltarea, iar cel rece si mai ploios, precum si ingheturile tarzii de primavara, o impiedica , cauzind disparitia  larvelor de  Viespe.

Viespea prunelor se considera unul dintre cei mai primejdiosi daunatori ai pomilor de prun. Ataca in special doar prunul cultivat, pe cand pomii de corcodus care practic fac parte din familii inrudite nu sunt atacati mai deloc . Soiurile de pomi de prun cele mai vulnerabile la acest daunator sunt : d'Agen, Tuleu, Reineclaude, Vinete Romanesti  si exista totusi si un soi de pomi de prun cultivat care nu prea este atacat si anume soiul de prune : Ina Spath.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU